IZBJELJIVANJE ZUBI

Imati lijepe i bijele zube želja je mnogih. Prekrasan osmijeh daje osobi dodatno samopouzdanje i prekrasan je detalj sveukupnog izgleda. Zbog tih razloga, danas se mnogi odlučuju za izbjeljivanje zubi.

Različiti faktori mogu dovesti do promjena boje zuba, od genetskih i degenerativnih promjena, vitaminskih i mineralnih pripravaka, sve do antibiotika. Nadalje, konzumacija obojene hrane i pića, kao i starenje. Loše liječenje zuba također je jedan od učestalih uzroka promjene boje zuba. U nekim slučajevima krivac za tamnjenje zubi može biti loša oralna higijena.

Sam zahvat ubrajamo u stomatološke estetske tretmane kojim se postojeća boja zuba mijenja u nekoliko nijansi svjetliju. Zubi se mogu izbijeliti na više načina i različitim metodama, a kod nas u ordinaciji primjenjujemo Opalescence® Boost 40% vodikov peroksid.
Mehanizam izbjeljivanja temelji se na prodiranju vodikova peroksida u unutrašnjost zuba i njegovom reakcijom s molekulama koje boje zub. Tako dolazi do razbijanja tih pigmentiranih molekula na manje jedinice što im mijenja optička svojstva.
Tretman je idealan za osobe koje imaju prirodne i zdrave zube. Dobna granica za početak izbjeljivanja zubi je 16 godina, a gornja granica ne postoji. Ne preporučamo tretman trudnicama i ženama koje doje.

Prije izbjeljivanja zubi, pacijent bi trebao imati zdrave zube. Uvijek prije tretmana radimo profesionalno čišćenje zubnog kamenca i poliranje zubi. Bitno je naglasiti kako se izbjeljivanjem ne može izbijeliti boja krunica, mostova, ljuskica i ispuna, stoga ih je po završetku postupka potrebno zamijeniti novima. Prije tretmana svakako stomatologu morate napomenuti imate li osjetljive zube kako bi mogli procijeniti jeste li kandidat za izbjeljivanje zubi.

U nekim slučajevima nakon izbjeljivanja zubi javlja se preosjetljivost koja potpuno nestaje kroz par dana. Također nakon tretmana jako je bitno pridržavati se uputa poput izbjegavanja konzumacije obojene hrane i pića (crno vino, coca-cola, kava, duhanski proizvodi, crni čaj, obojeni sokovi, agrumi). Nakon što se zubi izbijele svakako treba izbjegavati obojene vodice za ispiranje usne šupljine i obojene paste za zube kako željeni efekt bijelih zubi ne bi izostao. Učinak će naravno biti kraći ako ih se ne pridržava.

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas