PROMJENE NA JEZIKU

Jezik je mišićni organ smješten u usnoj šupljini. Na donjoj strani jezika sluznica je glatka, dok je na gornjoj hrapava zbog prisutnosti papila. Papile su različite morfologije i funkcije te,osim prijenosa osjeta okusa i dodira,služe za zaštitu jezika. Jezik s ostalim dijelovima usne šupljine sudjeluje u žvakanju, gutanju i govoru.

Fiziološke promjene koje se mogu javiti na sluznici jezika jesu: geografski jezik, fisurirani jezik i jezični varikoziteti:
– Geografski jezik naziv je za jezik prekriven crvenim mrljama koje mogu imati bijeli obrub. Mrlje se karakteristično „sele“ po površini jezika. Radi se promjeni nepoznatog uzroka koja se smatra morfološkom varijacijom sluznice. Promjena može izazivati peckanje kod jedenja određene vrste hrane najčešće voća i orašastih plodova.

– Fisurirani jezik stanje kod kojeg je jezik prošaran brojnim pukotinama. Radi se o anatomskoj varijaciji koja je najčešće prirođena dok se u nekih ljudi javlja kasnije tijekom života. Treba izbjegavati hranu koja izaziva iritaciju i to je uglavnom to. Kod dubokih fisura, preporučljivo je nakon jela isprati zaostatke hrane štapićem s vatom namočenom u vodu.

Na jeziku možemo vidjeti i neke atološke promjene poput: obloženog jezika, atrofije jezika, impresije zuba na jeziku, oralni lihen i lihenoidna reakcija, leukoplakija, fibromi, bradavice i papilomi, medijalni rombični glositis, ulkusi jezika te oralni karcinom

– Zdrav jezik je bjelkastoružičaste boje, obložen nitastim papilama. Papile imaju bijelkaste završetke. Boja jezika varira tijekom dana te od osobe do osobe. Pacijenti se znaju žaliti na bijeli jezik i često misle kako se radi o gljivičnoj infekciji. Radi se o nešto izraženijim filifornim papilama, normalnoj anatomskoj strukturi koja između ostalog sudjeluje u procesu usitnjavanja hrane. Promjena je izraženija u jutarnjim satima zato što tijekom noći jezik miruje i nema pokreta koji dovode do normalnog ljuštenja papila. Osim toga, lučenje sline je smanjeno što doprinosi obloženosti.

– Do atrofije papila jezika odnosno glatke gornje površine jezika, mogu dovesti parafunkcije i kronične traume izazvane neprilagođenim protetskim ili ortodontskim napravama. Nutricijskih i hematoloških poremećaja kao što su pothranjenost, hipovitaminoze i anemije uzrokuju takvo stanje. Jezik postaje osjetljiv i bolan, a dolazi i do promjene osjeta okusa. Atrofija sluznice jezika može se javiti uz gljivičnu infekciju, terapiju određenim lijekovima, a čest je nalaz u alkoholičara.

– Impresije zuba na jeziku javljaju se kod makroglosije (uvećan jezik) koja se može razviti kao posljedica sistemnih bolesti, u djelomično ozubljenih pacijenata jer jezik raste u prazne prostore, a postojeći zubi uzrokuju impresije, vrlo se rijetko impresije mogu pojaviti u poremećajima poput opstruktivne apneje i noćnog bruksizma.

– Lihenoidnu reakciju karakteriziraju bijele promjene na sluznici koje su popraćene s upalom i ranicama. Javljaju se asimetrično i pojedinačno na mjestu kontakta s amalgamom (crnim ispunom), rjeđe kompozitom, kao reakcija na lijekove, antiseptičke otopine i dr.

– Oralni lihen planus (OLP) je kronična imunološki posredovana bolest različitog ozgleda. Kroz kronični tijek bolesti izmjenjuju se stadiji remisije i egzacerbacije. Bolest se može pojavljivatina koži i na ostalim sluznicama. Češće obolijevaju žene, i to srednje ili starije životne dobi. Pravi uzrok nastanka lihena još uvijek nijepoznat.

– Oralna leukoplakija se prema Svjetskoj zdrastvenoj organizaciji definira kao bijela lezija na oralnoj sluznici koja se ne može okarakterizirati kao neka druga lezija, odnosno dijagnoza se ne koristi ako postoji poznati uzrok bijelih promjena, izuzev duhana.

– Bradavice, šiljasti kondilomi i papilomi su tvorbe u usnoj šupljini uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV).Danas je poznato više od 100 tipova HPV-a, a njih 25 povezuje se s oralnim lezijama(12). Virus je rasprostranjenu cijelom svijetu, s prevalencijom od 0 do 81% u zdravoj oralnoj sluznici, ovisno o populaciji i metodi detekcije virusa. HPV se prenosi izravnim kontaktom kože i/ili sluznice s kontaminiranom površinom, spolnim putem, orogenitalnim kontaktom te autoinokulacijom. Nakon traume epitelnog, HPV inficira bazalni sloj kože ili sluznice te potiče stanični rast. Na taj način nastaju oralne bradavice, kondilomi i papilomi.

– Karcinom jezika najčešće zahvaća lateralne rubove, a podjezični prostor najčešća je lokalizacija oralnog karcinoma, čak više od 50% karcinoma smješteno je u tom području.

Širok spektar promjena na jeziku često je razlog pacijentove zabrinutosti. Pojava bijele, crvene ili crveno bijele mrlje na postraničnim dijelovima jezika ili ispod jezika te pojava ranice koja ne cijeli dulje od 2 tjedna može (ali i ne mora) biti znak ozbiljnijih promjena. Takve promjene svakako zahtijevaju Vašu pozornost i pregled, posebno ako su pacijenti dugogodišnji pušači budući da se može raditi o ranom stadiju raka usne šupljine.

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas