ZUBNI KONAC – INTERDENTALNE ČETKICE – TUŠ ZA ZUBE

Niti jedna četkica za zube, bila ona klasična ili električna, ne može doći do područja između dva zuba te ga očistiti. Stoga je potrebno nakon pranja zubi četkicom očistiti i ove međuzubne prostore.

Zubni konac – za pravilno korištenje konca potrebna je spretnost i uvježbanost, ali tehnika se relativno brzo savlada. Konac je potrebno napeti između jagodica palca i kažiprsta te ga pokretima povlačenja (kao pri piljenju drva) uvesti u prostor između zubi. Susjedni se zubi međusobno dodiruju u tzv. kontaktnoj točki – to je mjesto kroz koje konac mora proći prije nego započnemo s čišćenjem. Pri uvođenju konac ne smije naglo preskočiti kontaktnu točku jer tada ozljeđuje zubno meso. Ovo preskakanje može se izbjeći tako da konac tijekom uvođenja održavamo dovoljno napetim i nježno ga protiskujemo kroz kontaktnu točku. Održavanju napetosti može pomoći vezanje konca u omču koju napnemo između jagodica prstiju lijeve i desne ruke, čime izbjegavamo klizanje i bježanje konca. Postoje i navošteni konci koji zahvaljujući svojoj glatkoj površini lakše prolaze kontaktnu točku i jednostavnije se uvode. Kad je konac uveden u prostor između zubi, potrebno ga je održavati napetim, pritisnuti uz površinu jedng zuba, lagano je obuhvatiti te pokretima gore – dolje čistiti površinu. Da bi se očistila cijela ploha zuba, potrebno je koncem proći od razine gingive sve do kontaktne točke. Po završetku čišćenja jednog zuba, konac se prisloni uz površinu susjednog zuba i cijeli se postupak ponavlja. Važno je napomenuti da konac nije dovoljno uvesti između zubi i lagano povlačiti unutra-van. Na taj je način moguće eventualno odstraniti velike ostatke hrane koji su zaostali u interdentalnom prostoru, ali pritom konac ne odstranjuje plak. Za učinkovito uklanjanje plaka je važno da konac uvijek bude napet i pritisnut uz plohu zuba koji želimo očistiti. Postoje i držači ua konac koji olakšavaju korištenje istog.

Interdentalne četkice – male, posebno konstruirane četkice koje dolaze u nekoliko veličina koje se izabiru prema veličini interdentalnog prostora. U pravilu stražnji zubi imaju šire interdentalne prostore od prednjih, a postoje i individualne razlike u njihovoj veličini. Za učinkovito je čišćenje potrebna četkica s tankom žičanom jezgrom i to najvećeg promjera koju još uvijek možemo laganim pritiskom umetnuti u međuzubni prostor. Takva će ga četkica svojim vlaknima potpuno ispuniti i očistiti. Znači, treba vam više veličina da bi pravilno očistili sve međuzubne prostore u ustima. Pri prvom korištenju interdentalnih četkica često nastupa kratkotrajno krvarenje, što je normalno i uobičajeno. Naime, kod ljudi koji ne koriste interdentalne četkiceu interdentalnom prostoru uvijek postoji određena količina plaka. Zbog plaka je gingiva blago upaljena i prilikom uvođenja interdentalne četkice reagira krvarenjem. Pravilnim provođenjem interdentalne higijene ovo se krvarenje postupno smanjuje i nakon nekog vremena (oko tjedan dana) potpuno nestaje. Praćenje smanjenja krvarenja može poslužiti kao metoda samokontrole učinkovitosti interdentalne higijene –prestanak krvarenja ukazuje na odsutnost plaka, odnosno dobro očišćene interdentalne prostore.

Tuš za zube – uređaji koji iz sebe izbacuju vodu te tako čiste zube od hrane i plaka. Tlak pod kojim se voda izbacuje iz uređaja može doseći i do 0.6MPa, ali su se pokazali sigurnim za upotrebu. Smatraju se lakšima za upotrebu od konca i interdentalnih četkica.

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas