BRUKSIZAM

Zubi su vam postali osjetljivi na toplo i hladno, otkrhnuti su, slomljeni ili se klimaju; osjećate bol u zubima, u čeljusti, u licu ili ne možete do kraja zatvoriti usta; osjećate bol poput one kada vas boli uho, a s uhom je sve u redu; boli vas glava; izgrizli ste unutarnju stranu obraza; partner ili član obitelji vas je upozorio da noću u snu škripite zubima? Sve su to simptomi koji upućuju da imate bruksizam.
Što prije se javite stomatologu jer bruksizam može ostaviti velike negativne posljedice na vašim zubima i liječenju je potrebno pristupiti što prije.

Bruksizam je stiskanje ili škripanje zubi javlja se tijekom sna i/ili u budnom stanju. Sile koje pritom djeluju na zube, desni i čeljusne zglobove mnogo su jače nego kod običnog žvakanja. Postoje dvije vrste bruksizma u smislu škripanja zubi: škripanje koje uključuje pokrete donje čeljusti i može biti prilično glasno ili stiskanje zuba kod kojih nema pokreta donje čeljusti pa je stoga nečujno.

Nekad se vjerovalo da bruksizam uzrokuje nepodudarnost gornjeg i donjeg zubnog luka, no novija istraživanja pokazuju da je bruksizam zapravo psihogeno uvjetovan i uzrokuju ga naše unutarnje tegobe poput prevelikog stresa, napetosti i anksioznosti kojima smo često izloženi u modernom, ubrzanom tempu života i rada.

Udlage za bruksizam onemogućuju daljnje trošenje i slabljenje zubi, omogućuju pravilan položaj čeljusnih zglobova podizanjem zagriza te tako uklanjaju bol iz područja glave i vrata. Udlage se izrađuju za svakog pacijenta individualno, pomoću otisaka gornje i donje čeljusti. Nose se noću za vrijeme spavanja, ugodne su u ustima i ne uzrokuju bol ili nelagodu.

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas