ESTETSKE LJUSKICE

Osmijeh i zubi prvo su što ljudi uočavaju na licu druge osobe i vrlo su važni u svakodnevnom životu i komunikaciji. Stoga ne čudi sve veća potražnja naših pacijenata za make overom osmijeha. U takvim situacijama, kad god je to moguće, u terapiji se odlučujemo za estetske ljuskice kako bismo očuvali što više zdravog zubnog tikiva.

Estetske ljuskice minimalno su invazivni protetski nadomjestci za poboljšavanje estetike zuba koji se izrađuju od keramičkih ili kompozitnih materijala. Kod njih je, za razliku od krunica, potrebno puno manje izbrusiti zub, pa tako čuvamo zdravo zubno tkivo. Ljuskice su indicirane za estetske korekcije boje, oblika, nagiba i dužine zuba. Također ih možemo koristiti i za zatvaranje razmaka između zuba (dijastema). Kontraindikacije za izradu ljuskica su brojni karijesi u usnoj šupljini, loša oralna higijena i stiskanje ili škripanje zubi (bruksizam). Nisu svi zubi pogodni za terapiju ljuskicama, npr. liječeni zubi i puknuti zubi kod kojih imamo preveliki gubitak zubnog tkiva. Tada se radije odlučujemo za izradu krunica.

Prije postavljanja ljuskica zub se treba malo izbrusiti, obično od 0,3 do 0,6 mm. Postoje i tzv. non prep ljuskice kod kojih brušenje nije potrebno. Non prep ljuskice su vrlo tanke i ne preporučujemo ih pacijentima kod kojih su ljuskice indicirane zbog promijene boje, jer može doći do prosijavanja boje diskoloriranog zuba. Nakon brušenja uzimamo otisak, kojeg šaljemo u zubotehnički laboratorij i tamo naši tehničari izrađuju ljuskice koje mi kasnije cementiramo posebnim cementima na zube.

Ljuskice mogu biti izrađene od keramičkih ili kompozitnih materijala. Upotrebom bilo kojeg od tih materijala postižemo vrhunski estetski rezultat, ali su keramičke ljuskice dugotrajnije. Kod kompozitnih ljuskica s vremenom dolazi do promijene boje materijala, trošenja i odvajanja na rubovima. Uspoređujemo li cijenu keramičkih i kompozitnih ljuskica, kompozitne ljuskice su jeftinije. U dogovoru s pacijentom, ovisno o njegovim željama i našem stučnom mišljenju, odlučit ćemo se koji bi materijal bio bolji odabir za taj slučaj.

Kako bi se očuvala trajnost ljuskica potrebno je provoditi pravilnu oralnu higijenu, što uključuje četkanje zubi dvaput dnevno i korištenje zubnog konca ili interdentalne četkice.

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas