KADA SE ODLUČUJEMO ZA VAĐENJE ZUBA?

Vađenje ili ekstrakcija zuba oralno – kirurški je zahvat kojim se zub vadi iz zubne čašice odnosno zubne alveole. U našoj ordinaciji činimo sve kako bi izbjegli ovakav zahvat i očuvali zubni niz svakog pacijenta raznim zahvatima, ali nekada je vađenje neophodno. Kada karijes uništi veliki dio zuba, kod zubi s velikim defektom tkiva, jako klimavi zubi, frakturirani zubi, veliki upalni procesi oko zuba, ortodontski, protetski i estetski razlozi, umnjaci s nepogodnim položajem… uz ove još su brojni razlozi zbog kojih se odlučujemo na vađenje zuba.

Prije svakog vađenja jako nam je bitna RTG snimka kako bi se mogli odlučiti o načinu vađenje i o težini vađenja, odnosno da li je potrebno zahvat prepustiti rukama naše oralne kirurginje. Također, RTG snimka i sam položaj zuba u ustima odredit će instrumente koje ćemo koristiti i upute koje ćete dobiti nakon zahvata. Nekim pacijentima prije vađenja određujemo i dozu antibiotika, sve obzirom na njihovo opće stanje i medicinsku anamnezu.

Zahvat započinje anesteziranjem zuba i sluznice oko njega tako da pacijent tijekom vađenja ne osjeća bol već samo pritisak, što je sasvim normalno.

Završetak vađenja se također razlikuje od situacije do situacije. Većini pacijenata na mjesto izvađenog zuba stavljamo smotuljak sterilne gaze u koji zagrize i tako drži 20 – 30 minuta nakon čega ga vadi i baca. Pacijent ne jede dok anestezija potpuno ne popusti, pripisujemo analgetike (izbjegavamo Aspirin i Andol) zbog moguće lagane boli. Izbjegava jako hladnu i jako vruću hranu i piće te gazirano piće. Konzumira mekšu hranu te žvače sa suprotnom stranom. Ako je pušač savjetujemo prestanak pušenja i to obavezno na dan vađenja i poželjno što duže barem dok meso ne zaraste (najbolje nikad više ). Oralna higijena se navečer tog dana normalno provodi, ali bez vodice za ispiranje usta. Također, zabranjeno je bilo kakvo ispiranje rane (kod nas je jako popularna kadulja, ali nemojte to raditi) i isisavanje krvi iz rane.

Daljnje upute i postupci razlikuju se ovisno o pacijentima i zubu koji je vađen. Neki gornji zubi mogu imati korijenje u sinusi pa prilikom njihovog vađenja može doći do otvaranja sinusa što zahtjeva poseban protokol. Neki pacijenti zahtjevaju šivanje nakon vađenja i posebnu kontrolu krvarenja rane zbog lijekova koje piju. Svaki pacijent zahtjeva individualan pristup koji ćete kod nas i dobiti.

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas