SINDROM PEKUĆIH USTA

Sindrom pekućih usta je naziv za skup simptoma koji se najčešće očituju pečenjem dijela ili cijele usne šupljine, a ponekad i ždrijela. Pri tome usta izgledaju potpuno uredno i nisu bolesna. Češće se pojavljuje kod žena, a posebno u razdoblju nakon menopauze.

Neki bolesnici stalno osjećaju pečenje, a kod nekih se ono pojačava prema kraju dana. Uz pečenje pacijenti se mogu žaliti i na promjene okusa ili suhoću usta. Osjećaj pečenja mogu pojačati govor, konzumacija vrlo ljute i kisele hrane te izloženost stresu. Prilikom uzimanja i žvakanja hrane simptomi privremeno nestaju.

Nastanku sindroma pekućih usta mogu pridonijeti loša oralna higijena, oštri zubi, neadekvatni ispuni (plombe), neprilagođene proteze, zubni kamenac, pušenje, ali i neke sistemske bolesti kao što su slabokrvnost, šećerna bolest, pothranjenost…

Bitno je znati da on nije znak opasne bolesti, karcinoma, infekcije usne šupljine ili alergije.

Nažalost, ne postoji jedinstveni lijek kojim bi se simptomi mogli značajnije smanjiti ili ukloniti. Prije svega, najbitnije je prihvatiti činjenicu da je to dugotrajno stanje i ne izlagati se stresu, jer to može pogoršati simptome. Lijekovi koji se koriste u terapiji ove bolesti su antidepresivi i anksiolitici (tablete za spavanje i smirenje), ali oni ne pomažu uvijek. Preparati umjetne sline mogu ublažiti simptome. Preporuča se česta upotreba žvakaćih guma ili bombona bez šećera, jer tada osjećaj žarenja može privremeno nestati. Potrebno je izjegavati ljutu i vruću hranu, alkohol i duhanski dim te pretjerano ispiranje usta otopinama na bazi alkohola.

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas