VALENTINA PETROVIĆ: MOJA SU MI DJECA NAJVEĆI SMISAO I MOTIVACIJA U ŽIVOTU

Dr. Valentina Petrović dala je intervju za časopis “Mama i beba”.

Valentina Petrović doktorica je dentalne medicine koja je otvorila svoju vlastitu praksu te stalno traži nove izazove i usavršavanja, a i mama je petogodišnje Nike i dvogodišnjeg Ivana, što je sve zajedno itekako zahtjevno. Stoga ne čudi činjenica da je na posljednjem godišnjem odmoru bila prije dvije godine. Kako je pomirila privatno i poslovno te kakva je sama sebi šefica, otkrila je u ovom intervjuu.

Doktorica ste dentalne medicine i imate privatnu ordinaciju, a usto ste i majka dvoje djece. Kako uspijevate sve uskladiti?

Iskreno, ne uspijevam. Trenutačno je moj život, kao i životi većine mama, ubrzan i manje-više svaka minuta unaprijed mi je isplanirana. Stalno se iznova pokušavam reorganizirati kako bih imala što više kvalitetnog vremena s obitelji. Ponekad je to vrijeme samo priča za laku noć prije spavanja. Ali u ovom životnom razdoblju, dok su djeca mala, jednostavno treba prihvatiti kaos i probati se što manje zamarati njime te uživati s djecom što više.

Je li Vam rad u vlastitoj ordinaciji donio više fleksibilnosti i vremena za obitelj?

Rad za sebe ima i prednosti i mana. Treba odabrati ono što vam u određenom životnom razdoblju najbolje odgovara. Živim svoj posao, što uz dvoje male djece nije uvijek zabavno, ali to je moj odabir i ne mogu zamisliti da je drukčije. Moram priznati da sam sama sebi jako stroga šefica, nikad zadovoljna i stalno očekujem više i bolje, što ponekad zna biti naporno. Moj posljednji godišnji bio je prije dvije godine.

Boje li se Vaša djeca zubarskih pregleda? Kako reagiraju ako trebaju popravak zuba?

Moja se djeca ne boje pregleda iako je nelagoda na nepoznato normalna u njihovim godinama. Moja Nika, koja ima pet godina, rado dolazi sa mnom u ordinaciju, voli gledati što radim i često me na kraju dana pita tko je bio i što sam mu radila. Često sa mnom gleda čak i videa operacija i sve ju to jako zanima. Na sreću, popravci im još nisu trebali.

Kada bi, prema Vašoj preporuci, roditelji trebali dovesti dijete na prvi pregled?

Ne postoji prerano vrijeme za prvi pregled. Po nekim smjernicama to je čak sa šest mjeseci, premda je to u praksi najčešće između jedne i pol i tri godine. Djecu je potrebno dobro pripremiti na pregled, kod kuće.

Čitati im slikovnice o posjetima zubaru, pričati o tome što imamo i s čim radimo i slobodno obećati nagradu ako sve prođe po planu. I biti strpljiv. U današnje vrijeme novih tehnologija nema više potrebe da dijete ima bilo kakav strah od stomatologa. Redoviti pregledi, dobra oralna higijena i zdrava prehrana jamstvo su da dijete ne mora nikada zaboljeti zubić.

Na specijalizaciji ste iz oralne kirurgije. Je li bilo izazovno ukomponirati i tu novu obvezu u obiteljski ritam?

Specijalizacija iz oralne kirurgije bila je moja velika želja još od fakultetskih dana. Na specijalizaciju su me pozvali dok je mlađi sin imao godinu i dva mjeseca i nije spavao po noći.

Iako sam na prvu htjela odbiti specijalizaciju, odlučila sam ipak pokušati, i s vremenom se uz puno pomoći i odricanja sve posložilo i specijalizacija ide odlično. Moj radni dan izgleda tako da ujutro vodimo djecu u vrtić, nekad suprug nekad ja, zatim radim u Kliničkoj bolnici Dubrava na Zavodu za oralnu kirurgiju, nakon smjene jurim po mlađe dijete u vrtić i vodim ga sa sobom na posao u svoju ordinaciju gdje ga čeka dadilja te nastavljam smjenu u svojoj ordinaciji.

Kad završim, vodim dijete doma, malo se pomazimo, spremim djecu u krevet, pročitam im nekoliko priča za laku noć i čekam da zaspe. Kad zaspe, počinjem učiti do kad mogu držati oči otvorene. Ponekad Nika uči sa mnom. Tempo je naporan i iscrpljujući pa se to odražava i na moje zdravlje i razinu energije, ali se podsjećam da je ta situacija samo privremena sa svrhom ulaganja u sebe i svoj posao.

Tko Vam najviše izlazi ususret i pomaže oko djece kada ste „u gužvi“?

Imam veliku pomoć u svim segmentima, predivnog supruga, bake i djedove, sestru, dadilju i, naravno, svoj tim u ordinaciji i dentalnom laboratoriju. Bez svih njih ovo ne bi bilo moguće.

Vremena imam puno manje nego netko tko radi od osam do četiri, ali uz dobru organizaciju i pomoć sve ono što je važno ipak se stigne. Meni je važno i pomoglo mi je godišnje postavljanje ciljeva i prioriteta i konstantno preispitivanje načina života i potrošnje vremena. Možda trenutačno nemam puno vremena za sebe, ali se potrudim da ga što kvalitetnije iskoristim. Najveća mi je mana što nemam granica i ne znam si uzeti vrijeme za odmor. Tako da ove godine radim i na tome.

A onda, kada napokon imate slobodnog vremena, kako ga najradije provodite kao obitelj? Što volite raditi svi zajedno?

Najradije idemo u šetnje po prirodi ili vrijeme provodimo u društvu obitelji ili prijatelja. Jako volimo čitati pa, kad god imamo slobodnog vremena, prebiremo po slikovnicama. Nika i ja si volimo uzeti vrijeme samo za curke pa se družimo, odemo na doručak, u kino ili kazalište, a i navečer volimo razgovarati prije spavanja o tome kako je prošao dan. Volimo plesati svi zajedno i glupirati se, a ponekad nam tata svira gitaru pa pjevamo u dnevnom boravku.

Želite li da Vaša djeca jednog dana krenu maminim stopama i nastave obiteljski biznis?

Voljela bih da moja djeca izrastu u sretne i samostalne osobe jednoga dana. Vjerujem da je obrazovanje važno za osobni i poslovni razvoj te bih svakako voljela pružiti svojoj djeci mogućnost da u svojim područjima interesa mogu dobiti najbolje moguće obrazovanje. Iskreno mislim da trebaju slijediti svoje talente i snove i vjerujem da se svaki san može ostvariti uz dovoljno rada, truda i vjere. Nikako ih ne bih htjela ograničavati na stomatologiju ni na obiteljski biznis jer život nudi toliko toga osim posla. A i tko zna kakva nas sve predivna zanimanja čekaju u budućnosti, od kojih većina vjerojatno još i ne postoji.

Nadam se da im svojim primjerom pokazujem koliko je važno ulagati u sebe, vrijedno raditi, ponekad riskirati i biti odvažan u ostvarenju svojih snova.

Moja su mi djeca najveći smisao i motivacija u životu, i moj je život ponovno počeo onog dana kad sam postala mama. Biti mama najvažniji mi je i najdraži posao.

Link na ČLANAK

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas