ZUBNI KAMENAC

Zubni kamenac podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineraliziranjem plaka, tj. one tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). Najčešće ih nalazimo u području donjih prednjih zubi s unutarnje strane.

Osim određene vrste hrane koju jedemo ili nedostatak oralne higijena, za zubni kamenac su odgovorne i mnoge svakodnevne navike koje su nepodobne za zdravlje i izgled naših zubi.

Mekana i ljepljivija hrana će u većem postotku dovesti do zaostajanja plaka na zubima (pogotovo ako se dobro ne operu zubi), a tvrđa hrana manje će zaostajati na zubima i općenito dovesti do bolje funkcije cjelokupnog oralnog sustava. Osim toga, neke od navika poput konzumiranje kave, crnog čaja, obojenih pića ili pušenje, dovode do pigmentiranja samog kamenca pa on postaje žuto smeđe boje.

Kad govorimo o grupama pacijenata koji su podložniji nastajanju plaka, na prvom mjestu su najčešće pacijenti koji nemaju dobru higijenu bez obzira na dob ili vrstu hrane koju konzumiraju. Iako, važno je napomenuti da se zubni kamenac stvara i u pacijenata s odličnom higijenom! Osim oralne higijene važni su i faktori poput sline pacijenta (utječe na mineralizaciju – otvrdnjavanje kamenca), ortodontske anomalije (npr. zbijeni zubi koje je nemoguće dobro oprati), odstojeći i stari ispuni (ispuni koji `sjede` na zubnom mesu)…

Zubni kamenac, odnosno mineralizirani plak s mineralima kalcijeva fosfata, može nastati iznad zubnog mesa (onaj koji vidimo), ali i ispod zubnog mesa. Ima hrapavu površinu na kojoj se stalno nalazi novi nemineralizirani plak. Neuklanjanje takvih naslaga vodi upali zubnog mesa što neliječenjem uzrokuje ozbiljne bolesti potpornog aparata zuba – parodontitisu.

Odstranjivanje zubnog kamenca u stomatološkoj ordinaciji je jedina učinkovita metoda. U našoj ordinaciji koristimo se ultrazvučnim uređajem. Radni završeci takvih uređaja imaju amplitudu do 100 μm te vibriraju frekvencijama od 20000 do 45000 Hz. Zato je potrebno primjenjivati dovoljne količine vode u svrhu hlađenja kako bi se izbjeglo pregrijavanje instrumenata i zubnih površina. Većinu vas smo otuširali prilikom uklanjanja kamenca 🙂 .

Bitno je napomenuti kako ne postoji određeno pravilo kojom se brzinom kamenac vraća: neki pacijenti dolaze na tretman svaki mjesec, dok se drugi vraćaju svakih šest mjeseci ili pak godinu dana.

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas