HIGIJENA ZUBNE PROTEZE

Kako bi protetski nadomjesci što duže estetski i funkcijski zadovoljavali, posebna pažnja mora se obratiti na njihovo održavanje i higijenu. Zubna proteza predstavlja mobilni protetski nadomjestak, što znači da ga pacijent može samostalno vaditi i ponovno stavljati u usta.

Čišćenje proteze može se podijeliti na mehaničko i kemijsko. Mehaničko čišćenje podrazumijeva čišćenje proteze zubnom četkicom, nezaobilazna je i najčešće primjenjivana metoda zbog svoje jednostavnosti i učinkovitosti u skidanju nečistoća. Kemijsko čišćenje podrazumijeva primjenu različitih preparata za čišćenje proteza u obliku prašaka, tekućina i pasti. Preparati za kemijsko čišćenje proteza također se često koriste, a jedni od češće primjenjivanih su oni u obliku tableta ili prašaka koji se otope u vodi u koju se na određeno vrijeme uroni proteza. Ta metoda čišćenja pomaže u odstranjivanju tvrdokornih nečistoća, koje nije moguće odstraniti mehaničkim putem. Takve preparate možete kupiti u apoteci i trgovinama poput dm-a, Bipe, Mullera. Kako bi se proteza adekvatno očistila i održavala, preporuča se primjena obje metode čišćenja.

Preporuke i smjernice:
• Brinite se o protezi kao o vlastitim zubima. Čistite ju što bolje, kako biste spriječili upalu zubnog mesa, gubitak zuba (ako ih još imate), upalne promjene na sluznici itd.
• Protezu oprezno vadite iz usta te ju pažljivo perite nad umivaonikom, nježnim pokretima, pazeći da očistite sve površine ne zaboravljajući pritom unutrašnju površinu proteze koja se naslanja na sluznicu.
• Protezu mehanički očistite 2 puta dnevno, mekom četkicom s dodatkom paste za zube, i to ujutro nakon doručka i navečer prije spavanja. Izbjegavajte paste s visokim udjelom abrazivnih čestica i pretvrde četkice kako biste spriječili oštećenje proteze.
• Povremeno koristite preparate za kemijsko čišćenje proteze jer pomažu odstranjivanju nakupina koje četkice ne uspijevaju očistiti, držite se uputa proizvođača.
• Nakon jela protezu isperite vodom kako biste ju očistili od hrane i ostalih nečistoća te, ako je potrebno, isperite usta vodom.
• Tijekom noći čistu protezu držite u vlažnoj kutijici, sluznica usne šupljine treba se odmoriti
• Ne uranjajte protezu u vrelu vodu.
• Ako su na protezi vidljiva onečišćenja koja sami ne uspijevate očistiti, obratite se doktoru dentalne medicine za pomoć.
• Redovito posjećujte doktora dentalne medicine kako bi se izvršila kotrola proteze (kontrola kvačica, zglobnih veza, zagriza itd.) i njezina ležišta, ali i ostalih zuba u čeljusti (ukoliko ih imate) kao i cijele usne šupljine te čeljusnog zgloba.
• Obratite nam se za dodatna pitanja i nedoumice

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas