LIJEČENJE ZUBA – ENDODONCIJA

Boli Vas zub na toplo ili hladno ili pak boli sam od sebe; pojaćava se bol noću, u ležećem položaju; bol se javlja pri žvakanju; pojavio se prištić (fistula) na zubnom mesu ili oteklina; zub je promijenio boju?

Vrlo vjerojatno Vam je potrebno liječenje kanala korijena zuba ( “vađenje živca” ) – endodontski postupak koji primjenjujemo kada duboki karijes ošteti zubnu pulpu (”živac”). Karijes se s vremenom širi i ukoliko se ne liječi dolazi do pulpe zuba i inficira ju. Oštećeni živac može reagirati upalom (pulpitis) koju ćete svakako osjetit ili odumiranjem (nekrozom) koja može proći i bez simptoma. Iste promjene mogu uzrokovat ozljeda ili trauma zuba. Također pulpa se može inficirati i primarno parodontološkim problemom.

Svaki zub u svojoj unutrašnjosti ima komoricu – pulpna komorica, u kojoj se nalazi pulpa – naziv za živce, krvne žile i vezivno tkivo unutar zuba. Sve se to proteže kroz korijen zuba u zubnom kanaliću ili više njih, ovisno o zubu.

Samo liječenje započinje kliničkim pregledom i testovima te analizom RTG snimke zuba koja prikazuje anatomiju i morfologiju korijenskih kanala. Na RTG snimci također vidimo da li postoji proces oko korijena zuba u kosti.

Slijedi otvaranje zuba pod anestezijom, čime prikazujemo živac. On se zatim vadi posebno konstruiranim endodontskim iglicama. Naša ordinacija posjeduje suvremenu tehnologiju strojne endodoncije Reciproc Gold sustav. Strojna endodoncija je u odnosu na klasičnu (ručnu) puno brža i efikasnija. Ona omogućava kvalitetnu instrumentaciju i čišćenje korijenskih kanala. Uz mehaničko čišćenje jako je bitno i ono kemijsko. Nakon dobre instrumentacije, korijenski kanali pune se sredstvom koje brtvi (tzv. gutaperka i cement) i onemogućuje ponovnu reinfekciju i curenje u endodontski prostor.

Pnovno Vas šaljemo na RTG snimanje. Jako je bitno snimanje nakon zahvata kako bismo vidjeli je li tretman uspješan.

Nakon što utvrdimo jesmo li dobro napunili korijenske kanale, bitno je završiti zub – zub je potrebno opskrbiti ispunom (plombom) ili nadogradnjom i krunom kako bi mu se osigurala dugovječnost, dobra funkcija i estetika. Iako je sam zahvat bezbolan, neugoda, osjetljivost na zagriz ili blaga bol nakon zahvata su normalni te će ubrzo nestati. U slučaju vrlo jake upale, moguće je da ćemo prepisati i antibiotike, no nikako ih nemojte koristiti samoinicijativno.

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas