TRAUMA ZUBA

Trauma nastaje izlaganjenjem zuba sili koja može uzrokovati lom tvrdog zubnog tkiva i/ili struktura koje fiksiraju zub u kosti. Sila koja uzrokuje traumu može biti direktna ili indirektna (udarac u donju čeljust pri čemu donji zubi udaraju u gornje).

Dentalne traume mogu se dogoditi u svakoj starosnoj dobi, ali većina trauma se događa u dječjoj dobi. Najviša pojavnost trauma mliječne denticije prisutna je kod dvogodišnjaka i trogodišnjaka budući da se u toj dobi razvija motorička koordinacija, djeca se počinju samostalno razvijati i padovi su česti. Visoka incidencija trauma u trajnoj denticiji prisutna je u dobi 9-10 godina, zbog učestalijih fizičkih aktivnosti.

Uglavnom stradaju prednji zubi, pogotovo ako su prisutne neke ortodontske anomalije poput zubi nagnutih prema van. Ponekad ozljede izgledaju zastrašujuće upravo zbog oštećenja okolnih mekih tkiva – usne, područja oko usana, zubnog mesa. Javlja se jače krvarenje, nemojte paničariti već isperite ozlijeđeno područje običnom vodom, vidjet ćete da ozljeda nije tako strašna.

Ozljede dijelimo na ozljede tvrdih zubnih tkiva i na ozljede potpornih struktura zubi. Za svaku ozljedu postoji rješenje. Bitno je ostati smiren/smiriti osobu koja je doživjela traumu. Ako je prilikom udarca došlo do ispadanja dijela ili cijelog zuba, pokupite ga s poda i odnesite svom stomatologu. Ako je ispao cijeli zub sa zubnim korijenom, bilo bi najbolje uhvatiti ga za zubnu krunu. Najbolji način kako transportirati izbijen zub jest sama alveola, odnosno prirodno mjesto zuba u njegovoj kosti. Međutim, dobar medij su također i slina, mlijeko te fiziološka otopina. Loš izbor biti će suha maramica, obična voda ili alkohol, jer će tako zub dehidrirati.

Ukoliko se nađete u nekoj od navedenih situacija, nemojte paničariti nego odmah reagirajte. Krvarenje i nečistoće s rane isperite običnom vodom da biste vidjeli što od tkiva je ozlijeđeno. Odmah se javite svom stomatologu koji će Vam dati upute kako i što napraviti do dolaska u ordinaciju.

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas