ZUBNE ČETKICE

Često nas pitate koja je najbolja četkica pa evo odgovora.

Četkanje zubnom četkicom uz upotrebu paste osnovna je i neizostavna tehnika kontrole plaka. Na tržištu su dostupne zubne četkice najrazličitijih oblika i konstrukcija, a proizvođači nas redovito uvjeravaju da je baš njihova četkica najbolja. Koja je onda doista najbolja? Jednostavno – ona s kojom možemo temeljito očistiti što veći broj zubnih površina. To znači da je za učinkovitost četkice važno da njome možemo pristupiti do svih zubi i temeljito ih iščetkati sa svih strana. Zato četkica mora biti prikladnih dimenzija (prevelika četkica ne može doprijeti do svih stražnjih zubi) i takvog oblika koji joj ne ograničava upotrebljivost. Dakle, kvaliteta četkice nije u broju glava, mnogobrojnim različitim smjerovima vlakana ili neobičnom dizajnu nego u činjenici koliko učinkovito njome možemo rukovati. Sve ostalo marketinški su trikovi koji uglavnom nemaju utjecaja na učinkovitost četkanja. Pod uvjetom da se pravilno koristi, najobičnija četkica jednostavnog i neuglednog dizajna može biti znatno učinkovitija od četkice s mnogo različitih vrsta vlakana i gumica. Štoviše, velik broj takvih elemenata i neobična konstrukcija četkice često može ometati i otežavati učinkovito četkanje.

Za pranje zuba treba izabrati četkicu od umjetnih vlakana koja se, za razliku od prirodnih, lako održavaju i brzo suše te nisu podložna razvoju bakterija. Vlakna četkice ne smiju biti previše tvrda, da ne bi oštećivala zubnu caklinu i zubno meso, nego srednje tvrda ili meka, kako bi uz čišćenje istodobno bilo moguće i masiranje zubnog mesa. Nakon uporabe četkicu za zube valja temeljito oprati i dobro osušiti te je mijenjati svaka tri mjeseca. Zube je najbolje prati nakon svakog obroka,a najmanje dva puta dnevno – poslije doručka i prije odlaska na spavanje.Pranje treba trajati oko tri minute, odnosno dok se ne iščetka svaki zub. Vrlo je važno znati da se ne smije prati zube neposredno nakon jela. Tada je zbog povišene kiselosti u usnoj šupljini zubna caklina posebno osjetljiva, pa se zbog čišćenja četkicom može oštetiti. Stoga, osobito nakon konzumiranja jela koja sadrže šećer ili kiselinu (primjerice kolača i voća) treba izmućkati usta običnom vodom, a s pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta.

Preporučena metoda četkanja jest modificirana Bassova tehnika.Ona podrazumijeva da se vlakna četkice postave pod kutom od 45 stupnjeva na način da polovica vlakana pokriva desni, a druga polovica zube. Zatim finim kružnim pokretima i laganim pritiskom voditi četkicu od prvog do zadnjeg zuba. Pranje zubi mora biti temeljito i podrazumijeva pranje svih ploha.

Elektične četkice odlična su stvar, pogotovo ako niste sigurni u svoju tehniku pranja zubi. Također su od velike pomoći onima sa smanjenim manualnim sposobnostima što uključuje i djecu.

Energično četkanje zubi treba izbjegavati. Brzim i agresivnim četkanjem zubi može se naškoditi zubnom mesu,a s vremenom može doći i do neželjenih promjena na caklini zubi. Za ispravno je pranje zubi dovoljno da nanesete zubnu pastu na pola duljine vaše četkice.

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas