KARIJES

Karijes je kronična bolest i ne nastaje preko noći. Naime, stvaranju karijesa prethodi dentobakterijski plak. Dentobakterijski plak mekana je naslaga živih i neživih mikroorganizama u matriksu, bogatom polisaharidima i glikoproteinima, koji čvrsto prianja uz površinu zuba i može se ukloniti jedino mehaničkim čišćenjem.

Samo redovitim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola plaka i spriječiti plakom uzrokovane bolesti:zubni karijes,gingivitis i parodontitis. Cilj svih mjera oralne higijene jednostavan je: ukloniti što više plaka i odgoditi njegovo ponovno stvaranje kroz što dulje vremensko razdoblje.

Još prije izrastanja zubi, usnu šupljinu malog dijeteta potrebno je očistiti gazom. Gaza se namota na prst, može se namočiti s vodom te se lagano prođe po usnoj šupljini dijeteta nakon obroka. Osim održavanja higijene, ovako se dijete privikava na rad u ustima.

Čim iznikne prvi zub potrebno ga je prati s četkicom i pastom s fluorom. Za djecu starosti od 6 mjeseci do 2 godine, koriste se paste koje sadrže do 500ppm fluora (piše u sastavu paste), a na četkicu se stavlja količina koja odgovara polovici zrna graška. Bitno je pripaziti da ne dođe do gutanja paste.

Djeci od 2 godine do 6 godine starosti potrebno je prati zube s pastama koje sadrže do 1000ppm fluora, količina odgovara zrnu graška. Treba ih poticati i na samostalno pranje zubi, ali nikako samo takvo pranje. Djeca nisu dovoljno manualno spretna do 11 godine za zadovoljavajuće samostalno pranje zubi! U ovoj dobi potrebno je uvesti i zubni konac u svakodnevnu rutinu.

Od 6. do 12. godine djeca trebaju prati zube s pastama koje sadrže do 1450ppm fluora. Zubni konac je imperativ!

Nakon 12. godine mogu se koristiti zubnim pastama „za odrasle“ odnosno onima s više od 1450ppm fluora u sastavu. Ne zaboravite konac!!!

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas