HERPES

Virusi su zarazne čestice koje uzrokuju brojne infekcije usne šupljine.Ne smatramo ih organizmima jer posjeduju obilježja žive i nežive prirode. Njihovo je umnožavanje moguće isključivo u živoj stanici domaćina.

Oralne virusne infekcije ponekad semanifestiraju sličnim simptomima: promjenama na oralnoj sluznici, nerijetko i na koži, uz opće simptome. Dijagnoza se najčešće postavlja na temelju anamneze i kliničke slike, no u nekim slučajevima potrebna je dodatna dijagnostika.

Razlikujemo dva tipa herpes simpleks virusa –tip 1 i tip 2, kod infekcije oralne sluznice najčešće se radi o tipu 1. Virus je rasprostranjen svugdje i prema nekim podacima, preko 90% populacije ima razvijena antitijela tj. bilo je u kontaktu s virusom, no kod većine ljudi infekcija se ne razvije. Dvije su vrste oralnih manifestacija uzrokovane HSV–om tipa1: primarni herpetični gingivostomatitis i rekurentni herpetični stomatitis.

Primarna infekcija nastaje nakon prvog kontakta s virusom, najčešće bliskim kontaktom (poljubac, upotreba zajedničkih predmeta, orogenitalni kontakt) s osobom koja ima aktivnu infekciju. Primarna infekcija događa se najčešće u dječjoj ili adolescentskoj dobi i prilično je burna. Počinje kao akutna infekcija s općim i lokalnim simptomima. Prvo se pojavljuju opći prodromalni simptomi: povišena tjelesna temperatura, slabost, glavobolja, povraćanje i otečenost vratnih limfnih čvorova, nakon čega već tijekom 1 do 3 dana nastaje eruptivna faza koja zahvaća cijelu oralnu sluznicu. Sluznica je edematozna i crvena s brojnim mjehurićima koji pucaju i ostavljaju bolne rane. Istovremeno nastaju i promjene na zubnom mesu u obliku crvenila, otekline i krvarenja na dodir, sve popraćeno s boli. Izbijanjem oralnih lezija postupno dolazi do smanjenja u početku izraženih općih simptoma. Promjene su jako bolne i cijele kroz 7 – 14 dana. liječenje je simptomatsko – primjenjuju se lokalni anestetici, antiseptici i sredstva za zarastanje rana. Vrlo je važno uzimati dovoljno tekućine (2l dnevno) da se spriječi dehidracija. Također, treba mirovati i odmarati se te izbjegavati bespotrebno uzimanje antibiotika.

Rekuretni herpetični stomatitis blaži je oblik infekcije u odnosu na primarni herpetični gingivostomatis. Za razliku od primarne infekcije, ne prethode mu opći simptomi, nije generaliziran,već je obično jednostran i područje je na kojem će se pojavitilezija osjetljivo, žari, peče i boli. Simptomi intraoralnog herpesa mogu biti nešto intenzivniji, ali opet značajno blaži od primarne infekcije. Mjesto erupcije najčešće je usnica, što nazivamo još i „groznicom“, a rjeđe nepce i gingiva. Rekurentni herpes može se razviti kao posljedica vrućice, stresa, traume, ekstrakcije zuba ili UV-zračenja. Liječenje herpesa uglavnom je simptomatsko, ali ne isključuje i primjenu proizvoda na tržištu koji sadrže aciklovir. Važno je napomenuti da aciklovir djeluje samo prije nastanka mjehurića. Znači, pri prvoj pojavi simptoma (peckanje, zatezanje crvenilo) zahvaćeno mjesto je potrebno mazati kremom svaka 2 sata što može „zaustaviti“ pojavu mjehurića i kasnije kraste. Kod herpesa unutar usne šupljine lokalna aplikacija aciklovira nije učinkovita nego se preporučuje upotreba oralnog antiseptika i po potrebi lokanog anestetika.

Prelčeva 53

10360 Sesvete

091 2009 099

Nazovite nas

Radno vrijeme

Po dogovoru

Pošaljite nam upit

ordinacijasesvete@gmail.com
Nazovite nas